הודעה לעיתונות – מחקר – משבר חמור בין העסקים הקטנים לבין מדינת ישראל!

graph_mehkar

במחקר אקדמי שנערך בעקבות דיון סוער בוועדת הכספים של הכנסת בנושא עסקים קטנים, מתגלה משבר חסר תקדים בין העסקים הקטנים לבין מדינת ישראל

79% מהעסקים בישראל לא מקבלים תמורה מרשויות המדינה, ונמצאים בתחושת אי-צדק משווע

"ידענו כי ישנן בעיות של בעלי העסקים הקטנים עם הרשויות, אבל לא שיערנו את גודל היריעה. הרוב המוחלט של בעלי העסקים במדינת ישראל נמצא במשבר חמור מאין כמותו מול רשויות המדינה. זוהי פצצה מתקתקת שעולה מיליארדים לקופת המדינה, ושיכולה להכניס את הכלכלה הישראלית לסחרור רציני", מציין מר יובל יבנקובסקי, בעל תואר שני במדעים מאוניברסיטת תל-אביב, ומנהל המחקר במכון לאבחון עסקי.

"חברה או עסק מסחרי, אשר 79% מלקוחותיה מאמינים שהם "צינור למציצת כסף", ו-"האחרונים בשרשרת המזון" (ציטוט של תשובות אמיתיות שהתקבלו במהלך המחקר), היו פושטים את הרגל כבר מזמן. אם המדינה לא תתעשת ותתחיל להבין שהעסקים בישראל הם לא פרה חולבת, התוצאות יהיו הרון אסון."

לדעת צוות המומחים במכון לאבחון עסקי, המשבר נובע מהבדלים תהומיים בתפיסת העולם של בעלי העסקים, כאשר מנגד עומדת תפיסת הרשויות המשתרשת עמוק בהיסטוריה הסוציאליסטית שלה.

כל בעל עסק יודע שכאשר מתקבל כסף – יש לתת תמורה, אחרת לעסק אין זכות קיום. המדינה מצידה מקבלת את התשלומים מ-"לקוחותיה" כמובן מאליו ובעיקר מכוח הזרוע. במקום לחפש אפשרויות לטפח את העסקים הקטנים – הלקוחות שמממנים כמחצית מהכנסות המדינה ממיסים, המדינה מתייחסת אליהם כמובן מאליו. דבר זה לא היה עובר שום מבחן תוצאה כלכלי במקום כלשהו במשק, פרט אולי למדינות כמו צפון קוריאה.

לפי מחקרים של משרד התעשייה והמסחר אשר נערכו לפני מספר שנים, 70 אחוזים מהעסקים הקטנים במדינת ישראל נסגרים תוך 5 שנים. זוהי כנראה הדרך היחידה הקיימת בידי ה-"לקוחות" השבויים להביע את חוסר שביעות הרצון שלהם מהמדינה – פשוט להצביע ברגליים ולהפסיק להתקיים. ההפסד למדינה הוא עצום. מיליארדים על מיליארדים של שקלים נאבדים לקופת המדינה, אך נראה שאף אחד לא סופר, ולאף אחד לא באמת איכפת.

יש לציין כי קיימים חברי כנסת המודעים לבעיה. בדיון הסוער בוועדת הכספים בחודש יולי שנה שעברה ציין ח"כ פרופ' טרכטנברג כי ברוב מדינות העולם קיימים חוקים לעידוד עסקים, ורק בישראל החוקים הם לדיכוי עסקים. לא היה אדם באולם הוועדה שחלק על דברי חבר הכנסת. יחד עם זאת, דיבורים לחוד ומעשים לחוד.

לאחר שהזדעזענו עמוקות מתוצאות המחקר האחרון, אין בליבנו ספק כי מערכת היחסים בין המדינה לבין העסקים הקטנים מבוססת על כוח בלבד ולא על חוק טבע כלשהו הקיים בעולם הכלכלה. יש גבול עד כמה אפשר להכריח אנשים לשלם מבלי לתת תמורה הולמת. זה רק עניין של זמן עד שהפצצה הזו תתפוצץ.

על פי המחקר, שהתנהל במשך חצי השנה האחרונה, והותנע בעקבות הדיון בוועדת הכספים, התגלה כי 79% מבעלי העסקים לא מרגישים שהם מקבלים תמורה הולמת מהרשויות, 33% מציינים אי-צדק משווע לעומת שכירים בכל הנוגע לתנאי סוציאליים (אי תמורה מהביטוח הלאומי), 13% מציינים בעיות גביה, אשראי, ובנקים, ואחוזים בודדים מציינים בעיות נוספים.

"תשומת לב מיוחדת ראויה לעובדה שהמחקר לא היה כלל מכוון לנושא הרשויות. השאלות שנשאלו, בהתאם לבקשת חברי וועדת הכספים, היו כלליות מאוד. ציפינו שיהיה פילוג רב בין נושאים מגוונים כגון בעיות שיווק, גביה, עובדים, תחרות וכו'. אנו יודעים ממחקרים אחרים שערכנו על כ-15 אלף עסקים במשך 17 השנים האחרונות, כי אלו בעיות אמיתיות שעסקים סובלים מהן. אבל, להפתעתנו, מהמחקר האחרון עולה כי המשבר העמוק בין המדינה לבין העסקים מעיב כרגע על כל נושא אחר. אנחנו רק בתחילתו של הניתוח האקדמי, אך בהלם כה רב מהמסקנות עד כה, שהחלטנו לפרסמן עוד טרם הסתיים הניתוח המלא. יהיו לנו מסקנות נוספות, אותן נפרסם בהמשך", מציין מנכ"ל המכון לאבחון עסקי, ומחבר רב-המכר "האם שווה להיות עצמאי".

כעת נותרת השאלה האם המדינה תתייחס למשבר שלה עם לקוחותיה, ותבצע בדק-בית אמיתי כפי שהיה מצופה מכל עסק או חברה מסחרית, או שהיא תמשיך להישען על כוח הזרוע ביחסיה הטראגיים עם העסקים הקטנים.

יש לך שאלה? on הודעה לעיתונות – מחקר – משבר חמור בין העסקים הקטנים לבין מדינת ישראל!
    דב רסינסקי
    9 Jun 2016
    11:31am

    אתם יותר מצודקים וצריך שעה אחת קודם להתארגן
    ופעם אחת לבוא ככוח מול הממשלה והגופים החזקים
    (5משפחות) וליצור לובי ואים לא יענו לדרישות חדש או חדשיים להחזיק את המיסים שלנו בצורה של שביתה ואז הכל היה משתנה הם היו מבינים מהר מאוד.
    הבעיה שעצמים טרודים ביום יום שלהם ולא יכולים לנהל מלחמה ולכן לא קם קול שקורה למחדל
    ועולם כמינהגו נוהג. למדינה נוח)ראש ממשלה שר אוצר) ועסקים קורסים וניסגרים וגדולים ממשיכים להרויח

    0
    0

שאל שאלה