אסטרטגיה שיווקית היא חלק חיוני בכל תוכנית עסקית שמכבדת את עצמה. אבל דווקא בשלב התכנון רוב העסקים מפספסים בגדול באסטרטגיה השיווקית שלהם. מדוע זה קורה?
הסיבה העיקרית לכשל באסטרטגיה שיווקית של עסקים וחברות היא פספוס שלב מאוד חיוני בבניית האסטרטגיה השיווקית של רוב החברות.
השלב הראשון בבניית אסטרטגית שיווק הוא שלב הגדרת קהל היעד: למי אני רוצה ויכול לעזור – היא שאלת מיליון הדולר.
בספר "האם שווה להיות עצמאי?" פרטנו את ההבדל בין בעל עסק מאושר שאוהב להגיע כל יום לעבוד לבין חברו האומלל. במחקרים שניהלנו במהלך עשרות שנים גילינו כי עסק שעובדיו ומנהליו לא מתחברים לקהל היעד שלהם – האנשים בו יהיו אומללים ובסופו של דבר זה רק עניין של זמן עד שיקרוס.
אסטרטגיה שיווקית תקינה לוקחת בחשבון גם את רמת האהדה שיש לבעל העסק ועובדיו לקהלי יעד מסוימים. אם אתה שונא ספורטאים – אל תפתח חנות לציוד לאופניים – לא משנה כמה אומרים לך שזה הולך היום בשוק.
החלק השני המפוספס לעיתים קרובות הוא מחקר שוק תקין.
רוב העסקים ואפילו ה"מומחים" לא יודעים לבצע מחקר שוק כמו שצריך. הם בודקים את הדברים הלא נכונים, במקומות הלא נכונים, מגיעים למסקנות הלא נכונות ותורמים לאחוז המזעזע של פשיטות רגל – 70% מהעסקים במדינת ישראל לא שורדים אפילו 5 שנים.
אני עוסקת בייעוץ ארגוני, ומשווקת כל הזמן. יש הרבה עבודה, מה שאומר שהשיווק טוב, אבל אני מרגישה שאין לי אסטרטגיה לטווח ארוך. כשאני חושבת על פניה לשוק חדש – אין לי כלים לסקר שוק ולדעת אם בכלל להשקיע שם, כך שאני נשארת בנישה שלי ודואגת שיום אחד היא תיגמר. מה שקורה הוא שאני מנסה וטועה, מבזבזת כסף ויורדת מהמיזם – ובינתיים חבל על הזמן ועל הכסף. יש לכם עצה בשבילי?